Hopp til innhold

Matproduksjon: Arbeidersikkerhet, statistikk og løsninger

Når folk tenker på farlige jobber, tenker de vanligvis på f.eks. politiarbeid, kullgruvedrift eller arbeid på en oljerigg, men hva med matproduksjon? «Matproduksjon» ville kanskje ikke være førstevalget for en Hollywood-blockbuster av Michael Bay, men statistisk sett kan det være ganske helsefarlig å jobbe i et innendørs matproduksjonsmiljø.

Nedenfor er det noen utdrag fra nyere statistikk om arbeidshelsen til arbeidstakere innen næringsmiddelindustrien.

  • Arbeidere i matindustrien har 60 prosent høyere yrkesskade og -sykdom enn arbeidstakere i andre næringer. Risikoen for yrkesdødsfall er 9,5 ganger høyere for arbeidere i matindustrien enn i andre produksjonsnæringer.
  • Alvorlige skader som krever fri fra jobben, er mer enn dobbelt så hyppige blant arbeidere i matindustrien.
  • 75 prosent av de ansatte sier at det er viktig for dem å føle seg personlig trygge og sikre på arbeidsplassen.

Luftforurensning i matproduksjon

Kvaliteten på inneluften i et prosessanlegg for mat og drikke kan ikke bare påvirke produktet og driften, men også sikkerheten til arbeiderne, noe som er like viktig.

Scenario 1: Bakerastma

Det er godt dokumentert at bakerastma er en av de hyppigste arbeidsrelaterte luftveissykdommene. Dette skyldes:

  • Primært innånding av fint melstøv fra ulike kornslag
  • Bakeristøv
  • Utslipp av flyktige organiske forbindelser
  • Aske fra vedovner

Foruten astma er det også vanlig at denne typen luftforurensning forårsaker sensibilisering hos de som jobber i disse områdene.

Scenario 2: Eksponering for luftbårne kjemikalier

Arbeid i mat- eller drikkeproduksjon der det brukes smakskjemikalier og andre flyktige organiske forbindelser, gir økt risiko for arbeidsrelatert astma og utvikling av obliterativ bronkiolitt. Eksponering for diacetyl, acetoin, 2-nonanone, acetaldehyd og andre flyktige organiske forbindelser er kjent for å forverre astmasymptomer, noe som viser hvor viktig det er å redusere eksponeringen for dette.

Løsninger designet for å beskytte arbeidere i matindustrien

Å opprettholde produktiviteten og sikkerheten er målet for alle matprodusenter, men hvordan oppnår man dette? To viktige måter.

  • Opplæring på stedet
  • Utstyr og teknologi

Opplæring

Det å få de ansatte til å delta aktivt i forbedringen av sikkerheten på arbeidsplassen ved å gi effektiv opplæring er avgjørende for å skape et trygt arbeidsmiljø. Det kan omfatte drift, vedlikehold og rengjøringsprosedyrer.

Utstyr og teknologi

QleanAir Scandinavia har designet et spesialisert luftfiltreringssystem spesielt for næringsmiddelindustrien. FS 70 FG er designet for å forbedre den primære forebyggingen av eksponering for skadelige stoffer som kan inhaleres, i bakerier og annen type matproduksjon der flyktige organiske forbindelser og partikler er kjent for å forårsake astma, rhinitt og andre allergiske reaksjoner hos de ansatte, som for eksempel bakere. Den har funksjoner som gir tryggere arbeidsgang og rengjøringsmetoder.

  • Skreddersydd, effektiv flerfilterkonfigurasjon: Oppfyller filterstandardene ISO 16890 og EN1822, noe som sikrer kontinuerlig effektivitet når det gjelder å fange opp et bredt spekter av støv/svevepartikler. Med flere filterlag skaper FS 70 FG et sikkerhetsnett hvis det første filteret som kommer inn i AHU (luftbehandlingsenheten), blir skadet.
  • Hygienisk design: Alle overflater er glatte og laget av ikke-porøse materialer, slik at de er enkle å rengjøre. Antallet sprekker er minimert for å unngå rom der det kan samle seg partikler og forurensninger.
  • Sømløse, avrundede kanter: Alle pakninger, tetninger og skjøter er glatte for å unngå at det samler seg organisk materiale, og for at de skal tåle aldring og vaskemidler.
  • Lekkasjebestandig filterhus: Kabinettet på enheten er helt forseglet, slik at man unngår lekkasje av partikler eller forurensninger inn i enheten. I tillegg gjør det at skadedyr ikke kan trenge inn i skroget.
  • Korrosjonsbestandige materialer: Et skrog i én ramme laget av austenittisk rustfritt stål ISO 1.4307, 304L.
  • Forseglinger og pakninger i næringsmiddelkvalitet: Alle pakninger og forseglinger er glatte og sammenhengende for å unngå at det samles opp organisk materiale. De er også motstandsdyktige mot aldring fra desinfeksjonsmidler og vaskemidler. Materialene er i samsvar med EC1935/2004 – godkjent for kontakt med mat og drikkevann.
  • Konstant luftstrømsregulering: Sikrer konstant luftstrøm i kombinasjon med mekanisk filtrering, noe som garanterer ytelsen til enheten over tid.
  • Tilbehør: Valgfrie hetter, antimikrobielle tekstilkanaler og tekstildiffusorer.
  • Optimalisert service: Inkludert rutinemessig serviceplan, dvs. filterskift

I tillegg til at den beskytter mennesker, utmerker FS 70 FG (food grade eller næringsmiddelkvalitet) seg ved å beskytte produkter og redusere risikoen for forurensning eller for tidlig bedervelse, noe som bidrar til å forhindre unødvendige tilbakeslag, nedetid, returer og mulige juridiske problemer. Selv om designet og teknologien i FS 70 FG er kompleks, skal det ikke være vanskelig å lære seg å bruke og rengjøre utstyret på en effektiv måte. Vi legger ved en lettlest driftshåndbok, for som vi alle vet, har arbeiderne i næringsmiddelindustrien en stram tidsplan. De trenger ikke en komplisert bruksanvisning i tillegg. Hvis du vil ha mer informasjon om FS 70 FG, kan du klikke her. Hvis du vil vite mer om hvordan QleanAir kan hjelpe deg med næringsmiddelanlegget ditt, kan du kontakte et av våre lokale kontorer her! Ekstra kilder Sikkerhetsferdigheter Tasanet kunnskapssenter

Relaterte produkter

Relaterte bruksområder

Relatert materiale

Share This Story, Choose Your Platform!